Сон і менструальний цикл

Тонкі й дивовижні механізми регуляції, хімічні й біологічні реакції в жіночому організмі вже багато років захоплюють мене. Школа жіночого здоров'я dr.Silina далі відкриває тобі таємниці й особливості жіночого організму, а сьогодні я розповім як пов'язані сон, менструальний цикл і гормони щитоподібної залози.

Сон чоловіків і жінок відрізняється. Годі й казати про сон і менструальний цикл. Теорій на рахунок гендерної відмінності безліч, але головна причина полягає в гормональних змінах. Протягом місяця у жінок спостерігається зростання і зниження концентрації статевих гормонів в залежності від фази менструального циклу. У чоловіків концентрація їхнього основного статевого гормону — тестостерону протягом місяця більш стабільна.

Національний фонд сну в США повідомляє, що у 30% жінок спостерігається порушення сну під час менструації, а також у 23% за тиждень до цього. Також безсоння частіше зустрічається під час вагітності та періменопаузи.

Cонний менструальний цикл

Які гормони впливають на сон і менструальний цикл?

Мелатонін — всім відомий гормон сну, який виробляється в епіфізі, або так званому шишкоподібному тілі. Мелатонін забезпечує адаптацію до умов зовнішнього середовища, регулюючи фізіологічні ритми сну та активного періоду. До функцій мелатоніну також відносяться регуляція жирового і вуглеводного обміну, психоемоційних і когнітивних функцій (пам’яті), а також виражена антидепресивна, антиканцерогенна, антиоксидантна, імуномодулювальна та репродуктивна дія.

Мелатонін починає вироблятися о девʼятій вечора, пік приблизно о 23:00 і зниження концентрації настає до четвертої години ранку. Головною умовою синтезу мелатоніну є темрява. Під час штучного світла білого або блакитного спектра вироблення гормону пригнічується і засинання відбувається в середньому на 1,5 години пізніше. Ось саме тому я і прошу кожну свою пацієнтку засинати до 23:00 і постійно наголошую про цей час як ключовий для профілактики порушень жіночого здоров’я.

Репродуктивна система жінки, хоча і має власні ритми, але залежить від ритмів навколишнього середовища, які передає мелатонін. Тому статеві гормони й гормон епіфіза взаємодіють один з одним.

Наприклад, дослідження, представлені на зборах асоційованих професійних товариств сну (APSS) показують, що жінки з синдромом відстроченої фази сну у два рази частіше повідомляють про нерегулярні менструальні цикли та передменструальні симптоми у порівнянні з жінками без розладів сну. Тобто розлад сну і менструального циклу взаємопов’язані.

Прогестерон

Стероїдний гормон, який виробляється в обох статей наднирниками, а також жовтим тілом яєчників і плацентою у жінок. Функції прогестерону вельми різноманітні. На якість сну безпосередньо впливають похідні прогестерону такі як прегненолон або алопрегнанолон, які є нейромедіаторами та впливають безпосередньо на клітини мозку. Ще в 60-х в ході дослідження виявили, що високі дози прогестерону викликають у людини глибокий сон, з якого не можна вивести звуковими стимулами, а тільки різким тактильним роздратуванням. Прогестерон покращує сон і засинання ще й шляхом усунення тривоги й заспокійливого ефекту.

Також прогестерон корелює з рівнем мелатоніну, що простежується протягом менструального циклу. Саме тому не варто боятися призначення прогестерону твоїм гінекологом у другу фазу циклу. На жаль, я можу заявити, що хронічна нестача прогестерону призводить до розвитку емоційної лабільності й нервозності, що я регулярно бачу у своїх пацієнток.

Після менструації рівень естрогену і прогестерону поступово збільшуються до лютеїнової фази. У цей час можна спостерігати подовження фази глибокого сну. Потім під час виснаження жовтого тіла відбувається падіння рівня прогестерону, тому можуть проявлятися порушення сну у жінок за кілька днів до або під час менструації.

З віком рівень прогестерону у людини поступово знижується. Тому більшість людей починає відчувати проблеми зі сном. Жінки особливо чутливі до таких змін під час і після менопаузи. Проявляється це тривалим засипанням або пробудженням о четвертій-пʼятій годині ранку. За цим можуть слідувати ще пару годин сну, важке пробудження та відчуття втоми й безсилля вже в 10-11 годин ранку.

Коли яєчники засинають. Менопауза в житті Жінки.

Естрогени

Синдром обструктивного апное сну (СОАС), яке зустрічається у жінок у постменопаузі частково пов’язують зі збільшенням ваги в період менопаузи. Але це також пов’язано з гормонами. Схоже, що естроген допомагає захистити жінок від СОАС. Також обструктивне апное уві сні частіше зустрічається у жінок з діагнозом СПКЯ (синдром полікістозу яєчників).

Пролактин

Впливає не тільки на молочні залози та забезпечення лактації, а й на підшлункову і щитоподібну залозу, наднирники, яєчники. Хочу звернути твою увагу, що високі цифри пролактину поза вагітності та лактації є причиною розвитку доброякісних пухлин в молочній залозі.

Підвищення рівня пролактину пригнічує овуляцію й викликає порушення менструального циклу. Крім цього відбувається зниження лібідо, досягнення оргазму ускладнюється.

Підвищення пролактину в крові, тобто гіперпролактинемія, безпосередньо пов’язана зі сном. Нічне чування призводить до підвищення рівня гормону.

Приблизно чверть жінок в Канаді працює позмінно. Робітники зміни відчувають невідповідність між своїми ендогенними циркадними ритмами та циклом сну й бадьорості, що може призвести до різних проблем зі здоров’ям, зокрема порушення сну, серцево-судинні та шлунково-кишкові розлади, а також порушення психоемоційного стану. Жінки, які працюють позмінно, також особливо схильні до ризику розвитку порушень менструального циклу, проблем з репродуктивним здоров’ям і раку грудей.

Доведено, що нічна робота підвищує ризик розвитку онкології грудей у жінки!

Гормони щитоподібної залози

У пацієнтів, які страждають на гіпотиреоз, мелатонін знижується швидше, ніж у здорових людей, що призводить до порушень сну. Крім цього вироблення гормонів, що регулюють роботу щитоподібної залози (ТТГ – тиреотропний гормон), перебуває в балансі з рівнем пролактину і гонадотропних гормонів (тобто тих, що регулюють вироблення статевих гормонів). Наприклад, якщо жінка тривалий час не спить вночі, то рівень пролактину буде підвищуватися, а гормони щитоподібної залози – знижуватися, і провокувати порушення менструального циклу.

sleep сон
Сон відіграє життєво важливу роль у стані твого здоров’я

Дотримання правил здорового сну допоможе поліпшити твоє щоденне самопочуття. Проте, всі ми, жінки, стикаємося з багатьма потенційними перешкодами, зокрема несприятливі життєві події, депресія, хвороби й приймання ліків, які можуть порушити сон.

Ознайомся з порадами Американської академії медицини сну (AASM), аби допомогти собі поліпшити якість сну. До цих порад я додала й свої рекомендації лікаря гінеколога-ендокринолога:

  • Зроби спальню комфортним і безпечним місцем. Зменш рівень шуму й екстремальних температур, які можуть тебе турбувати. Хропе партнер? Сміливо спи в берушах!
  • Лягай спати й вставай у той самий час кожен день, включно з вихідними та святковими днями.
  • Використовуй легку та зручну постіль та одяг, рухи під час сну не повинна сковувати незручна піжама. Ідеально, якщо ти будеш спати голяка. Якщо такої можливості немає, спи без спідньої білизни!
  • Лягай спати тільки тоді, коли тобі хочеться спати, і використовуй ліжко тільки для сну і сексу.
  • Релакс. Впровадь ритуали, які допоможуть тобі розслабитися перед сном, наприклад, полеж 20-30 хвилин в заспокійливій ​​ванні з магнієвою сіллю.
  • Якщо потрібно подрімати вдень, приляж на 15-30 хвилин.
  • Пий напої, які містять кофеїн тільки вранці, й уникай вживання алкоголю та тютюну наприкінці дня.
  • Уникай жирної й гострої їжі, яка може викликати розлад шлунку або печію. Також виключи швидкі вуглеводи на вечерю, але додай “корисний” жир. Ти не повинна прокидатися від голоду.
  • Збільш кількість вітаміну Е у своєму раціоні або обговори зі своїм гінекологом чи сімейним лікарем приймання вітаміну Е.
  • Замісна гормональна терапія може допомогти жінкам в період менопаузи краще спати, зменшивши такі симптоми як припливи. Тому прошу тебе, не підтримуй міфи й стереотипи про те, що гормони викликають рак. Рак викликає безліч факторів, зокрема і безконтрольне використання гормонів.
  • Використовуй снодійне або добавки, що впливають на сон, лише під наглядом лікаря.
  • Тим, хто підозрює, що у них можуть бути порушення сну, рекомендується проконсультуватися зі своїм лікарем або фахівцем зі сну.

Подбай про своє тіло, адже під час сну відбувається безліч відновлювальних процесів, а також перехід інформації в довготривалу пам’ять. Твій сон і менструальний цикл повʼязані – не забувай про це.

Будь здоровою психічно, фізично, сексуально і репродуктивно.

Прошу поділитися цією статтею у своїх соціальних мережах, нехай якомога більше людей знатимуть прості речі, які зберігають життя і роблять його якіснішим, а значить, щасливішим!

А ще більше інформації про тебе, твоє тіло й процеси, що в ньому відбуваються – у моєму курсі Все про тебе. Як це — бути жінкою.

Найти своего врача ты всегда можешь в медицинском центре Лиор.

Всім 💗, ваша Наталія Силіна!

Інші корисні матеріали Школи

Що має знати жінка про ПАП-тест

Джерела:

  1. JR Thorpe, How Does The Menstrual Cycle Affect Sleep?; Sleep Review, July 26, 2019
  2. Fiona C Baker, Kathryn Aldrich Lee; Menstrual Cycle Effects on Sleep,Sleep Medicine Clinics, SEPTEMBER 01, 2018
  3. Fiona C Baker, Helen S Driver, Circadian rhythms, sleep, and the menstrual cycle; Sleep Medicine, September 2007
  4. Ari Shechter, BSc, Francine O. James, PhDCircadian Rhythms and Shift Working Women; Sleep medicine clinics, March 01, 2008
  5. А.Ю. Безп’ятих, В.Я.Бродський, Мелатонін: теорія і практика; Медпрактика, 2009

Зміст

Раджу прочитати